Hvalp fra Lapinette
Hvis du overvejer at købe hvalp her på kennellen, vil jeg gerne fortælle lidt om, hvad du kan forvente i den forbindelse :)
Hvalpene vokser op i hjertet af vores lille hus. Først i soveværelset ved siden af min seng - senere flytter de ind i stuen , og er midt i det hele. De vænnes til helt alm hverdagslyde, og senere i forløbet vil de meget bevidst på daglig basis, udsættes for nye lyde og udfordringer. Vi har altid et hav af gæster, når her er hvalpe - og hvalpene oplever at være i mange forskellige hænder undervejs ( fra de er 3 uger ).
Afhængig af vind og vejr, vil de begynde at komme lidt ud når de er 4/5 uger, og hver dag vil der ligeledes komme nye sjove ting til i haven. Nye udfordringer.......forskelligt underlag, ting at kravle op på, hvalpegynger, tuneller, ting at trække i, bide i osv. Haven er som regel omdannet til noget af en tivoli-tur, når vi nærmer os de 8 uger. Jeg mener det er vigtigt der løbende kommer nyt til, og det ikke er en færdig "bane" der står der hver dag og er ens.
Når hvalpene rejser herfra, har de selvfølgelig fået ormekur 3 gange, de er vaccineret 1. gang, sundhedsundersøgt af dyrlæge og ligeledes øjenlyst. De medbringer stamtavle fra DKK, hvor der angives af de etiske retningslinier er opfyldt ( der forefindes pt 2 forskellige slags - en med den påtegning, og en uden ). De vil have foder med til den første tid og en bamse eller lign, som har boet med dem i hvalpegården og som dufter trygt og godt. Derudover et lille kompendie med alskens info, jeg har skrevet ned - ang. pasning, det at få hvalp, om racen osv.
Når jeg sælger en hvalp, sælger jeg en bid af mit hjerte - og det har ikke ændret sig, selv om jeg nu har haft flere kuld. Jeg står til rådighed resten af hundens liv for hjælp og rådvigning. I det omfang det er muligt, passer jeg også gerne hvalpe herfra ifm ferier osv. Året rundt har jeg løbende hvalpe af huset boende - og det er SÅ hyggeligt. Man får en kennelmor med i købet, som gerne aktivt tager del i jeres hverdag - men jeg render jer ikke på dørene eller kigger jer over skulderen konstant :) Jeg er der ved behov.
SKulle man af en eller anden grund ikke kunne beholde sin hvalp, så har jeg tilbagekøbsret. Det skriver I under på - og I vil få en pæn del af købssummen retur i den situation. Jeg vi gerne være sikker på ingen hvalpe herfra nogensinde lander på et internat eller står uden et hjem. Jeg ved, at trods de bedste intentioner, kan der opstå situationer, så man desværre ikke kan beholde sin hund. I så tilfælde vil den ALTID have et hjem her.
Mine visioner og ønsker ifm at have opdræt, er at "lave" mentalt gode og stærke collier, med en sundhed et godt stykke over gennemsnittet. Mentalitet og sundhed, går jeg ikke på kompromis med. At være "mentalt god" forbinder jeg med åbne, venlige, imødekommende, sociale hunde - som trygt færdes i alle miljøer, og som ikke udviser udpræget angst ved noget som helst. Som hurtigt afreagerer ifm forskrækkelser og nysgerrigt undersøger sin omverden.
Jeg ser en stor værdi i at få hundene beskrevet mentalt, da mentalitet er noget af det mest arvbare overhovedet. Hunde der går i avl her i huset, er mentalbeskrevne ( DKK udbyder mentalbeskrivelser )- eller også er en stor del af deres nærmeste familie, således jeg har en vis objektiv forventning om, de vil producere afkom med samme kvaliteter. Desværre er mentalbeskrivelser ift collie ikke slået så meget igennem her i DK endnu, hvor flere opdrættere i vore nabolande har været langt mere flittige til at få beskrevet deres opdræt gennem mange generationer. Af den grund, har jeg ofte valgt at bruge udenlandske hunde i avl, af sådanne "mentalt oplyste" familier.
Jeg har et stort ønske om, at man også som ejer af en hvalp her af huset, har lyst til at lade den gennemgå mentalbeskrivelse, så jeg hele tiden har fingeren på pulsen, og kan sætte ind fremadrettet og gøre næste generation ENDNU bedre.
Jeg kan se her gennem nu 4 generationer, hvor stor værdi denne uvildige info har, og hvor meget stærkere hvalpene af huset er blevet gennem årene rent mentalt. Ca. halvdelen af mine hvalpe til nu, er blevet mentalbeskrevet og jeg har aktivt brug denne info i mit videre avlsarbejde.
Forældredyrene er selvfølgelig HD fotograferet - og jeg er de seneste år også begyndt at få taget AD foto. Alle undersøgelser viser, at hvis man skal arbejde målrettet mod at mindske HD i næste generation, så er det ikke nok at at kende forældredyrenes status - men også deres kuldsøskendes og nærmeste familie. For de har alle generne med sig. Derfor tilstræber jeg at bruge hunde i avl, hvor stort set alle kuldsøskende er fotograferede, så jeg kender liniens status - og ikke kun den enkelte hunds. Det har indtil nu givet ganske gode resultater. Stort set alle hvalpe af huset her er HD fotograferede, og vi har en del mindre HD end gennemsnittet for collie.
Jeg har en klar forventning om, at man som hvalpekøber her i huset lader sin hund HD ( og evt AD ) fotografere, når den er ca. 1½ år gammel. Stort set alle tidligere hvalpekøbere har gjort dette, således DU i dag kan sidde med en relativt stor sandsynlighed for at din hund ikke har HD - så det er et spørgsmål om at "putte" i puljen til fællesskabet - og skulle man en dag ønske en ny Lapinette - eller hund nr. 2, jah - så er sikkerheden omkring denne stor, når hele familien er fotograferet. Så kan man også putte i puljen for sig selv :)
Min store interesse og hobby er hundesport. Jeg elsker at træne med mine hunde og gå til prøver med dem i diverse hundesport. Derfor søger jeg selvsagt at lave hvalpe, som har de egenskaber som gør en god sportshund. Hvad er så det ? Ja, det er først og fremmest at den er mentalt stærk og kan begå sig i alle miljøer totalt upåvirket. Dernæst skal den have en stor samarbejdslyst, god udholdenhed - og så lyst til at lege. En livlig, glad hund, som ELSKER at være aktiv med sin ejer og som er let at tænde og slukke ifm aktivitet. Man hører ofte at de der "arbejdshunde" nok er noget stressede, men det er faktisk lige modsat. En stresset hund bruger alt for meget krudt på uhensigtigsmæssige ting - den skal spare på kræfterne til det vigtige. Så stress er absolut uønsket. Men meget gerne et livligt, legende temperament.
Jeg mener hundene af huset her egner sig rigtig godt til hundesport - hvad efterhånden rigtigt mange også har vist gennem årene. Mit opdræt har opnået rigtigt mange titler i forskellige hundesportsgrene, ligesom de også i nu mange år har været at finde som vinderne blandt Årets Collies. Mange lever dog også dejlige liv som familiehunde - og det gør træningshundene jo også 95 % af tiden i deres familier. Så der er intet krav eller forventning fra min side om man skal være trænings-tosset for at købe hund herfra. Jeg synes det er en rigtig god ide at gå på et hvalpehold, hvilket kan hjælpe rigtigt meget til at lære hinanden at kende, og man kan få noget sparring fra en træner omkring forskellige ting i hverdagen evt i den første vigtige tid. Hvad man derudover har lyst til, er helt op til en selv. Det er dog generelt aktive hvalpe, som flytter hjemmefra her - så en tilværelse indenfor matriklen 24/7 vil være synd - og et meget dårligt match. De vil gerne være med, hvor der sker noget - og være sammen med ejer. Om det så er gode skovture, ud og løbe - eller decideret hundetræning, er mindre vigtigt.
Flere hvalpe af huset har gjort det godt på udstillinger. En del har opnået CK ( certifikatkvalitet), et par stk. reservecert, 2 har certer - og en er DKCH. Det er bestemt dejligt, men jeg må indrømme at det er noget nede af prioriteringslisten for mig. Jeg synes ikke colliernes problem er at de ikke er smukke nok, eller afviger alt for voldsomt fra standarden og ikke ligner collier mere. Jeg ser en større mission i at arbejde med mentaliteten og sundheden. Har man et stort ønske om at udstille og stå øverst på skamlen, er det nok ikke her man finder det sikreste kort :).
Hvalpekøberne ( og undertegnede ) har en gruppe på facebook. Jeg tror faktisk alle hvalpekøbere er medlem. Der er livlig aktivitet på stort set daglig basis. Der deles stort og småt - og et rigtigt godt fællesskab er opstået omkring vore hunde. Der er også opstået venskaber på kryds og tværs, hvor man mødes omkring hundene og går gode ture sammen, lader hundene lege eller hjælper hinanden med pasning. En gave for mig som opdrætter - men jeg tror også alle er enige om det er et stort plus med det fællesskab.
Skulle der være spørgsmål eller interesse for en colliesnak, er man altid velkommen til at kontakte mig.
Mvh, Nette Stormlund, Lapinette Collies